SGK, kolesterolü 190’ı aşmayana ilaç vermiyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 28 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikle; özellikle kolesterol hastaları için ilaca erişime sınırlandırma getirdi.
Dün yürürlüğe giren uygulamaya göre daha önce ilaç kullanmayan kolesterol hastaları ihtiyaç halinde ilaçlarını ancak uzman hekim raporuna göre alabilecek.
Ancak söz konusu raporu alabilmesi için de hastanın bir hafta arayla iki defa tahlil yaptırması ve LDL kolesterol değerinin yapılan iki tahlilde de 190 ‘ın üzerinde olması gerekiyor.
Böylece SGK yaptığı değişiklikle daha önce 160 olan LDL sınırını 190’a çıkarmış oldu.
Hastanın kolesterolünün 190’ın altında olması durumunda ise; ancak ailesinde yüksek tansiyon ve erken kalp hastalıklarının olması veya 65 yaş üstü olması şartı aranıyor.
Kısaca SGK, vatandaşa adeta “hayatın tehlikeye girdikten sonra ilacını öderim” diyor. Söz konusu uygulama daha önce rapor alan ve ilaç kullanan hastaları kapsamıyor.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan; “Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle sağlık hizmetinde seviye aşağıya çekilmiş, vatandaşın hayatı bir kez daha tehlikeye atılmıştır.
190 LDL değeri çok yüksektir. Bu yüzden vatandaşlarımızı uyarmak isteriz: Yediklerinize dikkat edin. Kolesterolünüze iyi bakın aksi taktirde hayatınız tehlikeye girene kadar SGK’dan size kolesterol ilacı yok” dedi.
TEİS Başkanı Saydan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“SGK kolesterol düşürücü ilaçlara MİLAT getirdi. Bu Milattan önce; yani 6 Ağustos öncesi rapor almış hastaların ilacı almalarında herhangi bir sorun yok. Ama 6 Ağustos gününden itibaren kolesterol düşürücü ilaç kullanması gereken yeni hastalar bu uygulamadan dolayı mağduriyet yaşayacak.
Zira SGK son değişiklikle vatandaşın kolesterolü risk seviyesini geçmeden ilacını ödemeyecek.
Hastanın ilaç kullanabilmesi için LDL değerinin 190 mg/dL üstü olması gerekiyor. LDL sonucu 190 çıkmaz ise ; hastanın ailesinde hastalık var mı diye bakılacak.
Yani kurumun belirlediği 3 risk faktörü sorgulanacak. Ancak bilinmelidir ki; kolesterolün risk seviyesini aşması ciddi kalp damar sorunlarına neden olmakta, damar duvarında biriken ve damar sertliğine neden olan kolesterol koroner kalp hastalığı / kalp krizi, inme (beyin damarlarında tıkanıklık) ve dolaşım hastalıklarının oluşmasına neden olabilmektedir.
190 LDL değeri çok yüksek bir orandır. Bu yüzden vatandaşlarımızı uyarmak isteriz: Yediklerinize dikkat edin. Kolesterolünüze iyi bakın aksi taktirde hayatınız tehlikeye girene kadar SGK’dan size kolesterol ilacı yok(!)
Vatandaşlarımızın hayatı tehlikeye girmeden önce SUT değişikliği yeniden gözden geçirilmeli ve kolesterolü olan hastaların sağlıkları tehlikeye atılmamalıdır.
Öte yandan hastaların SUT’ta belirtilen değeri geçtiği zaman kullanacağı kolesterol ilaçlarından olan Statinlerin ödenmesinde de yeni düzenlemeye gidildi.
Hastalar Statin grubu ilaçların 40 mg ve üzeri dozlarda kullanılması gerektiğinde ancak kardiyolog, kalp ve damar cerrahı veya endokrin uzmanı bulup rapor çıkartmak zorunda kalacaklar.
Hastaların rapor çıkartmakla da işleri bitmiyor, her seferinde ellerindeki raporlarla, sadece bu uzmanlara reçete yazdırabilecekler.
Aksi taktirde SGK ÖDEMEYECEK! Ülkemizdeki bu uzman doktor sayıları herkesin malumu, sayıları belli, acaba kurum bilmiyor mu?
Sağlıkta tasarruf tedbirleri çerçevesinde hastaların ilaca erişiminin önüne engeller koyan yetkililer, ilaç harcamalarının beklenenin altında olduğunu açıkladıkları halde neden sürekli yeni bir ilaç krizine sebep oluyorlar?
Üstelik hastalar ilaca ulaşamadıklarında sağlıkları bozulacak ve böylece en son açıklanan verilerde açıkça görüldüğü gibi tedavi giderleri artacak ve masa başında alınan kararlar uygulanmaya devam ettikçe bu giderler daha da yükselecektir.
TEİS olarak soruyoruz; bilimsel olarak hangi veriler değişti ki sürekli Sağlık Uygulama Tebliğleri yayınlıyorsunuz? Bu tebliğleri dünyanın uyguladığı bilimsel yöntemlere göre mi yapıyorsunuz yoksa ilaç harcamalarını baz alarak mı yapıyorsunuz?
Biz artık senede en az 5-10 kez değişen ödeme koşullarını anlatmaktan yorgun düştük SUT’un değişmesi zorunlu hallerde ise SGK yetkililerinin yazılı ve görsel basında bunu vatandaşa anlatmasını, biz eczacıları vatandaşla karşı karşıya getirmekten vazgeçmelerini istiyoruz.”
Kaynak: […]