Kanser tedavisi için: İlaç arayışına halk da katılacak
Kanser tedavisini bulma çalışmalarına halkın katılımını sağlayacak yöntemler geliştirmek üzere teknoloji dünyasının devleri ile kanser araştırmacıları bir araya geliyor.
İngiltere’den Kanser Vakfı ile Amazon, Facebook ve Google’ın başlattığı ortak çalışma, kansere yol açan DNA mutasyonlarını (değişim) bulmak için yapılan veri incelemesine halkın katılımını sağlamaya çalışıyor.
Daha önce elde edilmiş bulguların insan gözüyle analiz edilmesi gerekiyor; fakat bunu yapacak yeterli sayıda bilim insanı bulunmuyor.
Tümörlerde DNA dizininin bulunması konusunda hızlı gelişmeler oldu.
Farklı tümörlerden elde edilen bu bilgiyi birleştirmek suretiyle araştırmacılar, vücudun sağlıklı bir parçasını ölümcül kansere dönüştüren hassas mutasyonları tespit edebilecek.
Ancak eldeki veri miktarının dev miktarda oluşu ve bilgisayarların bunlardaki küçük farklılıkları ayırt edememesi sorun teşkil ediyor. Çünkü bu küçük farklılıklar kanserlerin genetik nedenlerine dair ipuçları vererek tedavinin önünü açmada önem taşıyor.
Cambridge Üniversitesi’nden Carlos Caldas, “Gelecekteki kanser hastaları kendi tümörlerinin genetik kodlaması doğrultusunda tedavi görebilir; bu heyecan verici proje sayesinde o güne daha çabuk ulaşacağımızı ümit ediyoruz” diyor.
Kansere yol açan genetik nedenleri anlama konusunda büyük gelişme kaydedildiğini bildiren Caldas, bazı ilaçların işe yararken bazılarının neden yaramadığına dair ipuçlarının gözle incelenmesi gereken verilerde saklı olduğunu ve bunun yıllar alabileceğini söylüyor.
Caldas, “Halkın içinden çıkma bilimcilerin kolektif gücünü kullanarak kanserin teşhis ve tedavisi için yeni yöntemlerin geliştirilmesi işini hızlandıracağız” diyor.
Araştırmacılar, bilgisayar programcıları ve oyun tasarımcıları bu hafta sonu biraraya gelerek fazla miktardaki ham veriyi daha anlamlı bilgiye dönüştürmenin yollarını bulmaya çalışacak.
Daha önce uzay konusunda yapılan benzer bir çalışmada, yeni yıldızları tespit etmek için halk arasından amatör gözlemcilerin elde ettiği bulgular değerlendirilmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmişti.