İlaç bilgilerini veren eczacıya 100 bin liralık tazminat davası

eczaciya-davaKayseri’de yaşayan emekli astsubay Yıldıray Şimşek, depresyon tedavisi gördüğüne yönelik özel bilgilerini, bir miras davasında delil olarak kullanılması amacıyla başkasına veren eczane ve sorumluları hakkında 100 bin liralık tazminat davası açtı.

Emekli astsubay 46 yaşındaki Yıldıray Şimşek, 2003 yılında kendisinin de içinde bulunduğu otomobilin kaza yapması sonucu 3,5 yaşındaki oğlu Mert Şimşek’i kaybetti. Olayın ardından zor günler geçirdiğini ve depresyon tedavisi gördüğünü belirten 2 çocuk babası Şimşek, 20 yıl çalıştığı Deniz Kuvvetleri’ndeki görevinden de 2006 yılında malulen emekli edildiğini söyledi.

BİR ECZANEDEN KİŞİSEL BİLGİLERİMİ ALMIŞLAR

Yaşadığı bu olayların ardından Gürün’de 2011 yılında vefat eden dedesinden kalma bir evle ilgili olarak halası Asya Bozkurt ve amcası İbrahim Şimşek ile arasında miras anlaşmazlığı çıktığını belirten Şimşek, konuyla ilgili olarak Gürün Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, 2011 yılının ekim ayı içerisinde dava açıldığını söyledi. Şimşek, şunları anlattı:

“2011 yılında dedem vefat edince babamdan doğan hakkımı almak için dava açtım. Ancak halam ve amcam benim deli olduğumu iddia ettiler ve Genel Sağlık Sigortası ile hastaneler arasında fatura bilgilerini elektronik ortamda toplamak amacıyla kurulan MEDULA sisteminden elde Eettikleri bilgisayar çıktısını delil olarak sundular. Bir eczane aracılığıyla, sistemden benim ilaç kullanım raporlarımı gösterir çıktıyı almışlar. Aldıkları eczanenin ismini de korumak için kapatmışlar. Bu çıktıyı delil olarak mahkemeye sunmakla kalmadılar, aynı zamanda toplum içerisinde beni deli olarak gösterdiler. bu iddiayla mahkemeden benim için vasi atanmasını talep ettiler.”

‘DEVLET KİŞİSEL VERİLERİ KORUYAMIYOR’

İlgili mahkemenin devam ettiğini dile getiren Şimşek, yaşadığı bu olayın ardından toplum içerisinde de zor durumda kaldığını belirtti. Mağdur olduğunu söyleyen Şimşek,bu nedenle Kayseri 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sorumlular hakkında 100 bin liralık tazminat davası açtığını kaydetti. Şimşek şöyle konuştu:

“Beni kızıma, oğluma, köye, çevreme rezil ettiler. Bu sadece benim sorunum değil Türkiye’nin sorunu. Konuyla ilgili olarak görüştüğüm bazı doktorlar, sağlık bilgilerinin alınıp, insanların şantaja maruz kaldığını ifade ediyor. Hatta bu nedenle birçok genç kızın intihar ettiği belirtiliyor. Çünkü verileri elde etmek çok basit. Bir eczacı çırağı bile kimlik numarasıyla istenilen tüm bilgileri elde edebiliyor. Devletin burada açığı var ve devlet insanların kişisel verilerini koruyamıyor.”

FİNLANDİYA ÖRNEĞİ

Yaptığı araştırmalarda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2008 yılında Finlandiya Hükümetini, bir hemşirenin gizli tıbbi kayıtlarını yeteri ölçüde koruyamadığı ve güvenliğini sağlayamadığı için, 34 bin euro tazminat ödemeye mahkum ettiğini belirten Şimşek, yaşadığı sorunun da o davayla aynı olduğunu ve sonuna kadar hakkını arayacağını vurguladı. Şimşek, “Bu sadece benim sorunum değil. Ben aynı zamanda örnek bir dava olmasını istiyorum. Sağlık verileri bu kadar kolay elde edilmemeli ve korunmalıdır. Bu konuda intihar eden, şantaja maruz kalan insanlar var. Özel hayata ilişkin veriler mutlaka korunmalıdır ve devlet üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

Kaynak:Hürriyet