Helal – Haram İlaç Sorusu Mecliste
CHP Manisa milletvekili, eczacı Özgür Özel helal-haram ilaç tartışmalarını meclis gündemine taşıdı.
Özgür Özel, Başbakanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:
26 Haziran 2013 tarihinde Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde ‘Gıda ve Tüketim Malzemelerinde Helâl- Haram İlişkisi’ konulu konferans veren Doç. Dr. İlker Alat, hastaların verilecek ilaçlarda ‘helal- haram’ konusunda bilgilendirilmesi, ilaçların prospektüsünde de üretim bilgilerinin yer alması gerektiğini söylemesinin üzerine kamuoyunda “helal-haram ilaç” tartışması başlamıştı. Şifanın haramla bulunamayacağını, helal kaynaklardan aranması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Alat verdiği konferansta:
“Herhangi bir hastalığımız nedeniyle kalkıp da hemen harama sarılmamalıyız. Ne olursan ol, harama sarılma deniliyor. Helal kaynaklara ulaşacak tedbirleri almamız gerekir. Bu tedbirler herkes için geçerli. Şifa verici Allah’tır. Kişilere helâl-haram bilincinin kazandırılması gerekir. Müslüman kimse için ‘Helal ve Tayyip’ olandan yiyip- içmenin zarureti ve ehemmiyeti vardır. Bu konunun önemi, ilgili ayet ve hadislerle birlikte evliya zâtın sözleriyle de desteklenmiştir. Kapsüllü ilaçların içerisindeki toz, ilacın kendisi, o da haram kaynaktan olabilir. Araştırmak lazım ama bir de şu var ki kapsülünün kendisi jelatinden üretiliyor. Jelatinin de kaynağı domuz. Sığırdan ürettiğini iddia edenler var ama, onlar da o sığırın nasıl kesildiğini bilmiyor. Bu kapsülü çıkarıp da içsen o zaman da ilacın etkinliği azalır ya da mideye zarar verir. Ben hastalarıma kapsüllü ilaç yazmıyorum. Aynı şekilde film tabletler var. Film kısmında da domuz katkısı var.” demişti.
Bu nedenle;
1. 26 Haziran 2013 tarihinde Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde ‘Gıda ve Tüketim Malzemelerinde Helâl- Haram İlişkisi’ konulu konferansta “hastalarına kapsüllü ilaç yazmıyorum” şeklinde beyanat veren Doç. Dr. Alat hakında soruşturma açılmış mıdır?
2. Helal- haram ilaç tartışmasında açık bir şekilde hastalarına “kapsüllü ilaç” yazmadığını beyan eden Doç.Dr. İlker Alat hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmamış ise, bunun gerekçesi nedir? İlker Alat’ın hastalarının tedavi süreçlerini aksatarak sağlıklarını riske attığını düşünüyor musunuz?
3. Doç. Dr. Alat’ın “kapsüllü ilaç” yazmadığı hastalarının sağlık durumları ve tedavi süreçleri şu anda nasıldır? Hastalarından gelen herhangi bir şikayet var mıdır?
4. Doç. Dr. Alat, hastalarına kapsüllü ilaç, kapsülsüz ilaç tercihini sormakta mıdır?
5. Doç. Dr. Alat, yazmadığı “kapsüllü ilaçlar”ın yerine hangi ilaçları vermektedir ve hastalarının tedavisini nasıl gerçekleştirmektedir? Bahsi geçen kapsül ilaçların eşdeğerleri ve helal olanları piyasada mevcut mudur?
6. Hangi ilaçlar “kapsüllü ilaç” kapsamındadır? Bunların tam listesi nedir?