Erdoğan ÇOLAK “Eczacılar Eleştiri Yaparken Çuvaldızı Kendine Batırmalıdır”
Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların ekonomik durumlarının gelecek açısından kaygı verici olduğunu, düşen ilaç fiyatlarının otomatikman eczacıların kar oranına yansıdığını söyledi.
Kayseri 12’nci Bölge Eczacı Odası’nın davetlisi olarak kente gelen ve eczacılara, eczacılıkla ilgili güncel konularda bilgilendirmede bulunan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların zihninin yeterince berrak olmadığını, eczacılıkla ilgili nelerin olup nelerin geliştiğini ve kendilerine nasıl yansıyacağı konusunda net bilgiye sahip olmadıkları için komplikasyonlar yaşadıklarını söyledi.
Eczacıların yaşadığı ekonomik sıkıntılara değinen Çolak, “Eczacıların ekonomik durumu gelecek açısından kaygılandırıyor, ciddi deformasyonlar yaratıyor. Gelecek kaygılarımızı artırıyor. Ancak bunu anlayabilmek için bizim hem dünyadaki genel konjektürel değişmeleri, bunun Türkiye’ye yansımalarını hem de mesleğimiz adına sağlık ilaç eczacılık alanında dönüşümleri doğru değerlendirmemiz buna göre kendimize yeni yol haritaları çıkartmamız gerekir. Bunları iyi tahlil edemediğimiz zaman, bunalımlar ‘ne olacak bu mesleğin hali’ tavrınız gün geçtikçe daha sert reaksiyonel hale geliyor” dedi.
İlaç ve eczacılık alanında hızlı değişim ve dönüşüm yaşandığını da vurgulayan Birlik Başkanı Çolak, şöyle devam etti:
“İlaç ve eczacılık alanında hzlı dönüşüm ve değişimler yaşanıyor. Bu da mesleğimiz açısından birçok fırsatları yarattığı gibi tehditkar olabilecek unsurları da gündemimize taşıyor. Dünyada, sağlık alanının ticarileştirilmesinin gerekli olduğu, ilaç alanında da bunların olabileceği vurgulanıyor. Eczacılar ve ilaçta yaşanacak rekabetle piyasanın oturması isteniyor. Böyle bir model konusunda da özel çaba ve gayretler var.” Eczacıların bu noktada ilkeli duruş sergilemesi gerektiğini ve hastalara sağlık danışmanı oarak hizmet vermeye devam etmesi gerektiğini de savunan Çolak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İlaç bir sağlık ürünüdür ve eczacı da en yakın sağlık danışmanıdır. Bizim bu geçiş sürecinde ilkeli bir duruş sergilememiz lazım. İlaç ticari bir argüman olarak mı toplumun gündeminde olacak yoksa sağlık elemanı olan eczacı elinde ilaç hastalıkta kullanılan ama eczacının danışman olduğu ana unsur olduğu noktada mı olacak? Buna karar vermemiz gerekiyor. Bizim dışımızdakiler böyle bir kararı verdiler. Onların kararı ‘İlaç da herhangi bir ticari üründür ve piyasaya terk edilmek zorundadır. Yaşam döngüsü değişiyor. Hastalıklar ve insan profili değişiyor. Eczacılık fakültelerinde öğrendiğimiz ilaç odaklı eğitimden hasta odaklı uygulamaya geçmeliyiz.”
Eczalıların yaşadığı sorunları sıralarken, eczacılık fakültesi sayısının hızla artmasını da gösteren Çolak, eczacılık fakültesi sayısının 34’e çıktığını, yeni eğitim öğretim yılında 3 eczacılık fakültesinin daha açılmasının beklendiğini belirtti.
İLAÇ FİYATLARI 294 KEZ DÜŞTÜ
Eczacıların en büyük sorunlarından birinin ise, düşen ilaç fiyatlarıyla birlikte eczacının kar oranının düşmesi ve ekonomik sıkıntı yaşaması olduğunu vurgulayan Çolak, “Düşen ilaç fiyatları eczacıların karlarının da aynı oranda düşmesine neden oluyor. İlacın uzmanı eczacıdır. Ticaret erbabı gibi davranma durumundan çıkmalıdır. Kamuda amaç harcanan parayı azaltmaksa kaynak eşdeğer ilaç kullanmaktan geçer. Bizler ilaç odaklı eğtim aldık, hasta odaklı hizmet veriyoruz. 2004’ten bu yana ilaç fiyatları 294 kez düştü.”
Eczacıların eleştiri yaparken çuvaldızı kendine batırmasını isteyen Çolak, Avrupa Birliği’nde ilaca kişi başına harcanan paranın 300, Türkiye’de 140, ABD’de 760 dolar olduğunu, ABD sağlığa yüzde 16, AB üyeleri 9.5, Türkiye’nin 6 pay ayırdığını da belirterek sıkıntıların hep birlikte aşılacağını kaydetti.