Eczane, ”tek tıkla” reçeteye ulaşacak

Türkiye’de pilot il seçilen Eskişehir’de 24 Nisan’da başlanılan ”e-reçete” uygulamasıyla reçeteler elektronik ortamda yazılıp MEDULA sistemi üzerinden eczacılar tarafından görülüyor.

Eskişehir Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pilot il seçilen Eskişehir’de, 24 Nisan’da ”e-reçete” uygulamasının başlatıldığını belirterek, özel hastanelerde ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde uygulamanın hayata geçirildiğini kaydetti.

Bu hastanelere başvuran hastaların reçetelerini elektronik ortamda aldığını ifade eden Fidan, şöyle konuştu:

”Doktor hastayı muayene ettikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) veri tabanına hastanın kullanacağı ilaçları yazıyor. Hastamız Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasıyla eczaneye gittiğinde eczane ekranında o kişiye ait ilaçlar görülüyor. Eczacı da kolaylıkla o ilaçları veriyor. Böyle bir uygulamanın bir çok avantajı olacak. En önemlisi hasta verileri elektronik ortama alınmış oluyor. Hekim, SGK ekranına girdiğinde hastanın daha önce hangi ilacı kullandığını, raporlarını, ilaç etkileşimleri varsa onları görebiliyor. Daha rahat reçete yazıyor.”

-”Hasta elinde reçeteyle eczaneye gitmiyor”-

Fidan, e-reçete uygulamasıyla yanlış anlaşılmalar, yazım hataları, doktorun yazdığı ilaçlara eczacının verdiği ilacın tam olmaması gibi oluşabilecek hataların minimize edileceğini anlatarak, şunları söyledi:

”Doktorlar ‘karışık ve okunamaz şekilde yazar’ diye bilinir. Çok güzel yazan doktorlarımız da var. İlaçların isimlerinin yabancı olmasından kaynaklanan bir anlaşılmazlık ortaya çıkıyordu. Artık doktorlar eliyle reçete yazmadığından bu algılama ortadan kalkacak. Hekim ilacını elektronik ortamda gönderiyor. Hasta elinde reçeteyle eczaneye gitmiyor. Eczacının aklındaki doktor bu ilacı mı, yoksa bir başka ilacı mi kastetti, dozunu neydi, kaç kere kullanacak? gibi sorular ortadan kalkıyor. Eczacı da kolay bir şekilde verdiği ilaçlara SGK’ya bildiriyor. SGK, hastaya hangi ilacın hangi doktor ve eczacı tarafından verildiğini bilecek. Hangi doktorun hangi ilacı daha çok yazdığı, hangi ilaçların daha çok tüketildiği, hangi eczanelerin hangi ilaçları ne kadar miktarda verdiği gibi bilgiler kayıt altına alınacak.”

-”Dünyaya örnek olacak bir uygulama”-

72 milyona hizmet eden sağlık kurumlarının kişileri tek tek denetlemesinin mümkün olmadığını belirten Fidan, ”Elektronik ortamda denetleme mümkün olacak. Yılda 15 milyonu geçen ilaç harcaması olan SGK’nın yaptığı harcamaları denetlemesi kolaylaşacak. E-reçete iyi uygulandığında ve sistem iyi çalıştığında sağlık hizmetini veren ve alanlar için oldukça olumlu sonuçlar ortaya çıkacak. Sistemini iyi çalıştığını gördüğümüzde bu sistem diğer hastanelerde ve kentlerde de hayata geçirilecek. Dünyaya örnek olacak bir uygulama” diye konuştu.

Fidan, şu anda kontrollü çalıştıklarını ve hastanın mağduriyetini önlemek için e-reçete uygulaması kapsamında hastaya bir de bilgisayar çıktısı verdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Star