Dünyanın Gözü İlaç Takip Sistemi ‘nde
Sağlık Bakanlığı’nın sahte ve kaçak ilacın önlenmesi için 2010’dan beri uyguladığı İlaç Takip Sistemi (İTS), dünya markası olma yolunda.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, ABD, Brezilya, Ukrayna, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Körfez ülkelerinden yetkililerin incelediği sistemi dünya markası yapmaya ve birçok ülkeye satmaya çalıştıklarını söyledi.
Kerman, yaptığı açıklamada, dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanan İTS ile ilaç kalitesine hayat kazandırdıklarını belirtti.Birçok ülkenin İTS ile yakından ilgilendiğini ifade eden Kerman, “Bu sistemi dünya markası yapmaya, pazarlamaya, birçok ülkeye satmaya çalışıyoruz. AB’nin ilaç kalitesiyle ilgili standartlarını belirleyen resmi organı EDQM’den görüşme talep ediyorlar. Bu konuda dünya tersine dönmeye başladı” diye konuştu.
İTS ile ilgili bugüne kadar edindikleri bilgi ve tecrübeyi başkalarına öğretebilecek duruma geldiklerini belirten Kerman, “Aradan geçen süre içinde bir
kültür oluştu. Bunu başkalarına taşımaya çalışıyoruz. ABD’ye iki ziyaret yaptık, oradan geldiler. Brezilya, Ukrayna, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve Güney Kore’den ziyaretçiler geldi” bilgisini aktardı.
“SAHTE İLAÇTA KAYIP ÖNLENDİ”
“İTS ile önlenen sahte ilaç konusunda ne kadarlık bir kazanç oldu” sorusuna Kerman, bu konuda Türkiye’de yapılmış bir çalışma olmadığını belirtti.
Kerman, “DSÖ ‘yüzde 6 sahte ilaç’ diyor. Ona bile bakınca 900 milyon TL çıkıyor. Eğer böyle bir şey vardıysa ki inşallah yoktu, kamunun cebinde kalması bizi çok mutlu ediyor” diye konuştu.
İLAÇ TAKİP SİSTEMİ NEDİR?
Türkiye’de İlaç Takip Sistemi 2010’dan beri uygulanıyor.
Sahte, kaçak ve yasa dışı ilacın önlenmesi, kupür sahteciliğinin ortadan kaldırılması, akılcı ilaç kullanımının desteklenmesi, piyasa kontrolü için ilaçlar hakkında veri sağlanmasının amaçlandığı sistemde, her ilaca bir kimlik numarası niteliğinde “karekod” veriliyor.
Dünyada ilk defa Türkiye’de başarıyla uygulanan ve benzeri olmayan yenilikçi bir sistem olan İTS, hastaların ilaca güvenle erişiminin sağlanması için her ilacın konumunu takip etmek üzerine tasarlandı. Bu nedenle piyasadaki tüm ilaçlar üretimden tüketime tüm aşamalarda bildirimlerle izleniyor. Bu şekilde sahte, kaçak ve her türlü yasa dışı ilaç satışı engellenmiş oluyor. Stok durumları izlenebildiğinden ilaçlar gerektiğinde kolaylıkla piyasadan toplanabiliyor.
İlaç Takip Sistemi ile yılda yaklaşık 2,5 milyar ilaç birimi ve her ilaç birimi için ortalama 10 hareket takip ediliyor.
Kaynak: […]