Sağlık İnternetten veya bakkaldan alınmaz
Sağlık kavramı ülkemizde tüm ülkelerin yanı sıra çok sayıda emekçi ile yürütülmektedir. Başta doktorlar, eczacılar, sağlık mensupları yoğun bir eğitim döneminin ardından kamuya hizmet etmek adına çeşitli istihdamlarda bulunmaktadır. Bunların yanı sıra bazı kurnaz satıcılar sağlığı internet üzerinden veya bakkal, market vb.. yerlerde satarak kendilerine kâr sağlamaktadır.
Sağlık Bakanlığı, halk sağlığının korunması ve geriye dönüşü olmayan sağlık problemleriyle karşılaşılmaması için vatandaşların ilaçlarını eczanelerden almaları gerektiğini bildirdi. Fakat; sağlık tüccarları satışın çeşitli çirkin yollarını özellikle internet kanalını çok verimli kullanıyorlar. Amaçları insan sağlığını kullanarak daha çok para kazanmak olan tüccarlar internet üzerinde bir çok sağlık vaadlerinde bulunmanın yanı sıra kesin tedavi yöntemi olduğunu söyleyerek halkımızın sağlığıyla oynayabiliyorlar. Geçtiğimiz dönemlerde Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan inceleme ve basın açıklamalarında internette satılan ürünlerin iade adreslerinin bakkal, market, manav gibi yerlerde çıkması sağlık adına hiç bir eğitimi olmayan kişilerin şirket kurarak halk sağlığı ile oynadıkları belirtilmişti.
O günlerden bu günlere gelindiğinde ise Sağlık Bakanlığı tarafından çalışmalar yürütülmekte, incelemeler yapılmakta fakat, internet mecrasına müdahale etmeninde zor olduğu bilinmektedir. Akılcı İlaç Kullanımı konusunda yapılan çalışmalar yeterli olsa da internette yalan dolan sözler ile halkımız kandırılmaya devam ediyor.
Etkin ve yetkin olarak halkın en yakın Sağlık Danışmanı olarak Eczane Teknisyenleri ve Eczane Teknikerleri bu konunun detaylı olarak halka anlatılması konusunda çalışmalar yürütmeye başladı. Çeşitli eğitim seminerleri düzenleyen Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri, Sosyal ve Kültürel Gelişim Derneği tarafından eczane çalışanlarına bu konuda halkı bilgilendirmeleri gerektiğini defalarca kez vurguladıklarını bildirdi. Dernek yönetim kurulu başkanı Habeş ANIK tarafından yapılan açıklama şu şekilde.
“Derneğimiz 5 Nisan 2012 tarihinde kurulduğunda bir çok kurumdan aksi yönde telefonlar aldık, ilk toplantımızı gerçekleştirdiğimiz sırada televizyonlarda sahte ilaçların internet üzerinden satışlarının arttığına yönelik haberler çıkmaktaydı. Bizler halkın en yakın sağlık danışmanı olarak bu konunun üzerinde durmamız gerektiğini önemsedik. Bugün gelinen durumda ise bir çok meslektaşımıza çeşitli eğitim seminerleri düzenleyerek halkımıza en etkin sağlık hizmeti götürmeyi amaç edindik. Fakat ülkemizde sahte ilaç tüccarlarından tutunda sağlık tacirlerine kadar bir ç0k dolandırıcı hala internette ilaç satışları yapmaktadır.
RTÜK tarafından izin verilen ilaç reklamları ise tehlikeli bir hal almaya başladı. Televizyonlarda reklamı dönen bir vitamin var, bunu gördüğümüzde en çok şuna şaşırdık bu kadar büyük bir firma tarafından üretilmiş bir ürünün bu kadar kötü ambalajlanması olası bile değildir. Ambalaj kalitesi bir yana üzerinde kullanılan ürünün yazısının olması gereken baskı kalitesi dahi insanların okuyamacağı kadar kötü idi.
Biz bu konuda halkı bilinçlendirmek adına internet ve televizyon reklamlarına karşı savaş başlatıyoruz. Ve biliyoruz ki tüm meslektaşlarımız (Resmi verilere göre 55.000 civarı) bizim yanımızda olacaktır. En kısa zamanda bu ürünlerin düzeltilmesi konusunda ilgili kurumlara (Sağlık Bakanlığı vb…) şikayetlerde bulunacağız. Özellikle çocukları ve gençleri hedef alan internet ve televizyon reklamları ürkütücü sonuçlar doğuracağını ve gelecekte sağlıksız bir nesil olacağının farkındayız ve bunun için gereken tüm önlemlerin alınması için elimizden geleni yapacağız” dedi.