Eczacı olmaya ne dersiniz?

Toplumun en önemli ihtiyaçlarını karşılayan sektörlerden eczacılıkta nitelikli eleman eksikliği yaşanıyor. Türk gençleri de, belirli şartları yerine getirdiğinde bu sektörde çalışabilirler. Peki bu şartlar neler?

Eczane, ilaçların usulüne uygun bir şekilde saklandığı ve ilaç dağıtılan yer anlamına gelir. Eczacı ise, bitkisel ve kimyasal ilaç ve ilaç için kullanılacak hammaddelerin içeriğini, işleyişini ve kullanımını bilen meslek  olarak tanımlanır.

Biz de sizler için özellikle gençleri aydınlatmak adına Heilbronn ve Neckarsulm`daki şubeleriyle hizmet veren eczacı Mustafa Kara ile eczacılık mesleği hakkında konuştuk. Kara mesleği şöyle anlattı:
Almanya`daki eczacılık eğitimi Türkiye`ye benzer, fakat içerisindeki meslek dalları ile biraz ayrıcalığı vardır. Eczacılık unvanı Almanya`daki tabir ile Abitur`dan sonra Baden-Württemberg`deki eczacılık fakülteleri en kötü 1,8`e kadar bir ortalama istiyor ve 4 sene sürüyor. Ardından 6 aylık bir staj döneminden sonra devlet imtihanlarına tabi tutulup, eczacılık unvanı alınıyor.  Eczane açmak için de Alman vatandaşı olma mecburiyeti isteniyor.
Kara`nın verdiği bilgiye göre eczacı asistanları Pharmazeutische Technische ve Kaufmännische asistanlar olmak üzere eczanedeki iki önemli meslek grubunu oluşturuyor.

Eczacı teknik asistanları en az Realschule ya da iyi notlu Abschluss karneleri ile 2 sene devlet ya da özel okullarda bu mesleği öğrenip 6 ay stajdan sonra kazanılıyor. Kaufmännische asistanlar ise Hauptschule`yi bitirdikten sonra  3 senelik dual bir eğitimle (yani hem okuyup hem de eczanede çalışarak) mesleklerini ellerine alabilirler. Kara, Eczacılık  mesleğinin en güzel tarafı, insanlarla birebir irtibat kurup, dert dinlemek ve dertlerine çare bulmak yada yol göstermek olarak biliniyor.

Eczacılık mesleği öğrenmek isteyenlerde matematik, kimya bilgisi yanında, pratik düşünme, el becerisi ve insanlarla diyalogu iyi kurma marifetleri de aranmaktadır. 1997 senesinden beri iki eczanemizde Yüce Yaradan`a şükür, bizim örf, adet ve geleneklerimizi bilen bir çok asistan yetiştirmişizdir. Fakat genel olarak bizde de kalifiye eleman yani eczacı kıtlığı vardır. Onun için ben gençliği üniversiteye gitmeye davet ediyorum ve akademisyen olmalarını arzu ediyorum. Eczacılar sadece eczanede değil, hastanelerde, ilaç firmalarında ve güzellik bakım yerlerinde de çalışabilirler diye konuştu.

Kaynak: […]