99 Yıllık Atatürk’ün Eczanesi Maddi Sıkıntılardan Dolayı Kapandı

Tüm ülkemizde eczaneler maddi sıkıntılar ve ödeme güçlüğü nedeniyle bir bir kapanmaya devam ediyor. İlaç politikalarının ağır yükü ve faturası eczacılara kesilmeye devam ediyor. Bu konuda çalışmalar yapması gereken ilgili kurumlar eczacıları korumak yerine, eczanelerin işleyiş durumlarına müdahale etmeyi seçiyor. İşte bir örnekte Ankara’dan.

Ankara’da 1919 yılında kurulan, Atatürk’ün de alışveriş yaptığı ‘İstanbul Eczanesi’ kiracısı olduğu Ulus Çarşısı’ndaki ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapısına kilit vurdu.

Ankara’da Hüseyin Hüsnü Sarı tarafından 1919 yılında kurulan ve Atatürk’ün de alışveriş yaptığı 99 yıllık ‘İstanbul Eczanesi’, 55 yıldır kiracısı olduğu Ulus Çarşısı’ndaki sıkıntılar nedeniyle 31 Aralık 2017’de kapandı.

Eczanenin işletmecisi Ömer Faruk Erdem, Atatürk ve dönemin siyasetçilerinin bu eczaneden ilaç aldığını belirterek, “Son dönemdeki sıkıntılarla işin bereketi kaçtı ve motivasyonum bozuldu” dedi.

Milliyet gazetesinde yer alan haberde, Atatürk ve dönemin siyasetçilerinin eczaneden ilaç aldığını belirten Erdem’in şu ifadelerine yer verildi:

“Atatürk ve diğer meclis üyeleri alışverişlerini buradan yapıyormuş. Birçok defa veresiye ilaç almışlar. Bir veresiye defterimiz vardı. Bunun 45 sayfası Atatürk’e aitti. Tabii diğerlerinin de vardı.

Her ayın sonunda faturaları Meclis’e gönderilir, onlar da maaşlarını aldıktan sonra ödermiş. Atatürk’e en son 20 Ekim 1938’de ilaç yapılıp gönderilmiş. Atatürk o zaman Dolmabahçe Sarayı’nda hasta yatağında yatıyor. Gönderilen o ilaçları, Dolmabahçe Sarayı’nda revirde gördüm.”