Eczane Dışında İlaç Satılamaz, Cezası Var, Kimin Umrunda.
“Beşeri Tıbbi Ürünler”in sadece eczanelerde satılabildiğine dikkat çeken Bolu Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, “Eczaneler dışından temin edilen içeriği, üretim ve saklama şartları belli olmayan ürünlerin halk sağlığını tehdit edeceği, fayda yerine zarar verebileceği, çok ciddi yan etkilere hatta ölümlere sebep olabileceği açıktır. Eczaneler dışında gıda toptancıları, benzin istasyonları, bakkallar, büfe, aktar-baharatçılar, market ve benzeri yerlerde ilaç satışının yapılması yürürlükteki kanun ve yönetmelik hükümlerine göre suç teşkil etmektedir. Buralarda satılan ilaçların ilaç takip sistemine kayıtlı olmaması sebebi ile uygunsuz üretim yerlerinde, ruhsatsız, kaçak olarak üretilmiş sahte ilaç olma ihtimali çok yüksektir” diye konuştu.
BAKKAL, MARKET VS.. SATIŞ YERLERİ SIK SIK DENETLENMELİ
Tüm alanlar denetlenmeli ve bu bir kez değil süreklileştirilmelidir. Bakkallarda yıllardır süre gelen tane ile ilaç satmak ve bu ilaçları bulundurmak suç fakat görüyoruz ki heryerde satışlar devam ediyor şeklinde konuşan Eczane Teknisyenleri Derneği Başkanı Habeş Anık bu konuda hiç bir çalışma yapılmadığını dile getiriyor. Açıklamasında daha önce çeşitli girişimlerde bulunduğunu da dile getiren Habeş Anık denetimlerin sıklaşmasını istediklerini belirtti.
HAPİS CEZASI VAR
Bolu Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, bu kapsamda Bolu merkez ve ilçelerinde belli iş yerlerinde denetim yapıldığını ifade ederek “Gıda toptancıları, benzin istasyonları , bakkallar, büfe, aktar-baharatçılar,marketler ve benzeri yerlerde iş yeri işleten esnafımızın iş yerinde Müdürlüğümüz tarafından yapılan “Piyasa Gözetim ve Denetimi” faaliyetleri sırasında bu iş yerlerinin ilaç satışı yaptığının tespit edilmesi halinde, 6197 sayılı Eczacılar ve Hakkındaki kanunun 43. Maddesi “Zehirli veya kimyevi maddelerle tıbbi ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasaktır. Bunları müsaadesiz satan veya satmak üzere dükkanında bulunduranlar Türk Ceza Kanunun 193. maddesi ne göre cezalandırılır” ve Türk Ceza Kanununun 193. Maddesi “(1) İçeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veyasatılaması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üreten , bulunduran, satan veya nakleden kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” denildiğinden; halk sağlığı açısından önemine ve aciliyetine istinaden esnaf ve vatandaşımızın bilgilendirilmesine gerek duyulmuştur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Medya