E Reçete uygulaması 1 Temmuz ‘da başlıyor

Yılda 304 milyon reçete kaydının yapıldığını, 1.2 milyar kutu ilaç tüketiminin yapıldığını belirten SGK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Başmüfettiş Mehmet Özdemir, 2002 yılında 10 milyar lira olan sağlık harcamasının 45 milyar liraya çıktığını söyledi- Resimde Mehmet Özdemir (solda) vee Dr.Refik Altun (sağda) görülüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Adana Eczacı Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen “E- Reçete ve Avuç İçi Damar Okuma Sistemi” paneli yapıldı.

Hilton Oteli’ndeki panelin açılışında konuşan Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, Eczacılık ve Sosyal Güvenlik Haftasının ortak kutlanması amacıyla, 1 Temmuz 2012 tarihinde, tüm Türkiye’de uygulamaya geçmesi düşünülen, E-reçete ve Avuç İçi Damar Okuma Sistemi ile ilgili uygulamalar hakkında bilgi vermeyi amaçladıklarını söyledi.

2004 yılı ilaç fiyat kararnamesi değişikliği ile ilaç ve eczacılık alanında yaşanmaya başlanan değişim sürecini, eczacıların bu değişim sürecine bakışını ve bu süreçte yaşadığı zorlukları anlatan Eczacı Odası Başkanı Özkan, şöyle konuştu:

“Eczacılığı ciddi anlamda değiştirecek olan reçetesiz ilaçlarda reklam serbestisinin yasalaşması ve Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumunun, 663 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulması önemli gündem maddeleri olarak karşımızda durmaktadır.

Sağlık alanında Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleştirilemeyen değişiklikler 8 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmiş, ilaç ve eczacılık uygulamaları yeniden şekillendirilmiştir. Fakat bir taraftan Sağlık Bakanlığı, diğer taraftan en büyük satın alıcı kimliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu, ilacın, sağlığın bir yandan sosyal, bir yandan finansal değişikliklerini yasalaştırırken, sağlık alanında uzmanlaşmış hizmet sunucularının ve bunları temsil eden meslek örgütlerinin görüş ve önerilerini ise maalesef göz ardı etmiştir.

Eczacılar ve eczacı örgütleri olarak, kısa süre içerisinde hayata geçirilen, tüm bu değişikliklere ve yeni uygulamalara, zaman zaman dillendirdiğimiz karşı çıkışlarımızla birlikte sağlık sisteminin aksamaması gerekçesiyle, ekonomik kayıplarımıza rağmen destek verdiğimiz unutulmamalıdır.

Sağlık ve eczacılık alanında yaşanan radikal değişimler sonucu, sağlık harcamalarında artış olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Fakat biz eczacılar, son yıllarda yaşamak zorunda kaldığımız global bütçe uygulamaları ile sağlık giderlerinin azaltılamayacağını, özellikle ilaç fiyatlarına yapılacak yeni müdahaleler ile bir çok eczacımızın eczanesini kapatmak zorunda kalacağının bilinmesini istiyoruz.

Başta sağlık otoritesi olmak üzere sağlık sisteminin tüm bileşenleri,alacakları ortak kararlar ile akılcı ilaç kullanımı etkin bir şekilde uygulanmalı ve gerektiğinde bütçeden sağlığa ayrılan payı arttırmak suretiyle sağlık sisteminin rahatlaması sağlanmalıdır.

HASTALARA KALİTELİ ZAMAN AYRILMALI

Tüm bunların yanında, bizler birer sağlık danışmanı olarak eczanelerimizde daha kaliteli bir sağlık hizmeti vermek ve bunun içinde öncelikle hastalarımıza zaman ayırmak istiyoruz. bu anlamda, gerek ilaç takip sisteminden, gerekse medula eczane provizyon sisteminden kaynaklı aksaklıkların, bir an önce giderilmesi gerekmektedir. e reçete uygulaması da düşünüldüğünde MEDULA eczane provizyon sisteminin mutlak suretle kesintisiz ve hızlı hizmet vermesi önem arz etmektedir.

Biz eczacılar, muayene ücretlerinin eczaneler aracılığı ile tahsil edilme işleminin sona erdirilmesini istiyor, artık hastalarımızla karşı karşıya gelerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun veznesi muamelesine maruz kalmak istemiyoruz.

İlacın ucuz ve ulaşılabilir olması tüm eczacı örgütlerinin ortak söylemidir. bu anlamda sosyal güvenlik kurumunun kamu kurum ıskontosu uygulamaları, biz eczacılar tarafından onaylanan bir uygulamadır. ama bizler, kamu kurum ıskontosu uygulamasının eczacıları devreden çıkararak konunun muhatabı olan ilaç firmalarından tahsil edilmesini istiyoruz.

Kamu kurum ıskontolarından bahsetmişken, eczacılarımızın kasım ayında yapılan fiyat indirimlerinden ve kamu kurum iskontosu artışlarından kaynaklı stok zararı olan 129 milyon tl alacağı, aradan geçen yaklaşık altı aylık süreye ve yasal düzenlemelere rağmen ödenmemiştir. bunun da bir an önce ödenmesi eczacılarımız için zorunluluktur.

Tüm bu olumsuzlukların yanında, özellikle daha önceki dönemlerde, Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında , ilaç alım protokolü görüşmeleri sırasında yaşanan krizlerin, bu dönem yaşanmamasının ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında, önceki yıllara göre daha iyi bir diyalogun sağlanmış olmasının, ilaç ve eczacılık hizmetlerinin vatandaşlarımıza, sorunsuz ve kaliteli olarak sunulmasına, katkı sağlayacağına inanıyorum. oluşan bu olumlu havanın, önümüzdeki süreçte yaşanan sıkıntıların da ortak akıl ile çözüme kavuşturmasını bekliyor ve bu konuda görüşmelerin, yapılacak çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

E-reçete uygulamalarının, hekim tarafından elektronik ortamda , sağlık uygulama tebliği kurallarına uygun bir biçimde düzenlenen reçetelerin, eczanelerce yine elektronik ortamda karşılanmasına imkan verecek bir uygulama olması halinde, ülkemizdeki sağlık sistemi açısından büyük yarar sağlayacağıdır.”

YILDA 1.2 MİLYAR KUTU İLAÇ TÜKETİLİYOR

SGK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Başmüfettiş Mehmet Özdemir, 2002 yılında 10 milyar lira olan sağlık harcamalarının 2011 yılına gelindiğinde 45 milyar liraya ulaştığına dikkat çekti. Yılda 304 milyon reçetenin SGK kayıtlarına işlendiğini, 1.2 milyar kutu ilacın da hastalara ulaştırıldığına dikkat çeken Özdemir, SGK’nın 2012 yılının ilk 4 ayında 75 milyon liralık teknolojik yatırım yaptığını ifade etti. SGK Daire Başkanı Özdemir,şöyle konuştu:

“3 büyük kurum tek çatı altında birleştirildi. Bugünü kadar e-rapor, epikriz gibi uygulamalar elektronik ortama taşındı. Tonlarca kağıt ortadan kalktı. Artık sağlık karnesi, vizite kağıdı gibi uygulamalar da yok. 1 Temmuz tarihinden itibaren E-Reçete uygulamasına geçilecek. Bunun pilot uygulamasını Eskişehir’de gerçekleştirdik ve başarılı olduk. Bir takım eksiklik ve aksamaları da 1 Temmuz tarihine kadar ortadan kaldıracağız. Ciddi bir sorun görünmüyor. 7 /24 saat, 365 gün süreyle bu sistem uygulanacak. Bu yapılan büyük bir uygulama. 1 Temmuz 2012 tarihinde hastalar TC kimlik numaraları ya da e-reçete numarası ile eczaneye giderek ilacını alabilecek. Özel Hastane, Kamu ve Üniversite hastanelerinde de bu sistem uygulamaya geçirilecek. Amacımız, sağlıkta tasarruf sağlamak değil, usulsüz uygulamaların ortadan kaldırılmasını sağlamak.”

SGK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığında görevli Dr. Emre Ertugay da eczacılara E-Reçete ve Avuç İçi Damar Okuma Sistemini anlattı. Bu konuda eczacıların sorularını yanıtladı.

Öte yandan, SGK ile Adana Eczacı Odası arasında yapılan ve eczacıların sorunlarının giderildiği sisteme katkıda bulunan eczacı ve doktorlara Vali Yardımcısı Durmuş Gencer, SGK İl Müdürü Muhammet Gerçek, Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, SGK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Başmüfettiş Mehmet Özdemir tarafından birer teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: Yeni Adana