Sağlık Bakanlığı 5 milyarlık ilaç israfına savaş açtı

ilacKomşudan alınan mide ilacı, doktorsuz başlanan antibiyotik derken bilinçsizlik nedeniyle yılda 533 milyon kutu ilaç çöpe gidiyor. Sağlık Bakanlığı’yla kampanya başlatan bir ilaç firması, yıllık 5 milyar liraya mal olan bu yanlışı bitirmek niyetinde.

Bilinçsiz ilaç kullanımı, tüm dünyada ciddi bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki ilaçların yüzde 50’si yanlış ya da gereksiz kullanıldığından kutusu bile açılmadan çöpe gidiyor. Bu durum bir yandan sağlık riskleri taşırken bir yandan da ciddi bir ekonomik kayba neden oluyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de atıl ilaç oranı yüzde 30. Bakanlık bilinçsiz tüketimi önlemek için 22 yıldır akılcı ilaç kullanımıyla ilgili çalışmalar yürütüyor.

YÜZDE 7’Sİ ECZANEDE GİDİYOR
Bu çalışmayı sahiplenen ilaç firması, ülke çapında büyük bir kampanya başlattı. Verilere göre ilaçların ortalama yüzde 7’si daha eczanedeyken süresi dolduğu için israf ediliyor. Firmanın CEO’su Süha Taşpolatoğlu, kampanyanın ikinci ayağını bu yıl başlatacaklarını ifade etti. Taşpolatoğlu, “Yıllık 1.7 milyar kutu ilaç satılan Türkiye’de yaklaşık yüzde 30’luk bir pay havaya gidiyor. Yaklaşık 533 milyon kutu ilacın atıl durumda. Yani 5 milyar TL çöpe atılıyor. Bunu önlemek için 6 ilde bin 800 aile hekimi ve 2 bin 700 tıp fakültesi son sınıf öğrencisiyle (intern) bir araya geldik” dedi.

TOPLUM DİRENCİ DÜŞÜK
Ceo Taşpolatoğlu, “Hasta kafasına göre antibiyotik alıp, biraz iyileşince kullanmayı bırakıyor. Bu hem maddi kayıp hem de bakterinin antibiyotiği tanıması, kendini geliştirmesine neden oluyor. Bu nedenle Türkiye antibiyotiğe direncin en düşük olduğu ülkelerden biri” diyor.

Kaynak: Sabah