GRİP vakalarındaki artış depo ve eczanelerdeki grip ilaçlarını tüketti

grip-ilaciSağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu grip ilacı sıkıntısı bulunmadığını söylese de doktor, eczacı ve hastalar antiviral ilaç bulamıyor.

GRİP hastalığındaki yaygınlık ve korku antiviral ilaç stoklarının tükenmesine yol açtı. Özellikle riskli grupta yer alan hastalar için önemli olan “oseltamivir” etken maddeli üç ilaç ne eczane raflarında ne de depolarda kaldı.
sağlık bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre Tamiflu piyasada olmasa bile ciddi bir salgına karşın Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’nın stoklarında bulunuyor. Diğer antivirallerden Oseflu da salgın söylentilerinden ötürü fazla talep edildi, bugün 30 bin kutu kapsül formu piyasaya verilecek. Firmanın elinde toplam 16 bin kutu stok var ancak miadı Şubat’ta bitiyor. Önümüzdeki ay etken maddesi temin edilince gelecek talebe göre firma üretim yapacak. Yine kurumun açıklamasına göre son iki hafta içinde Enfluvir’in 8 bin adet oral, 9000 adet de süspansiyon toz formunun son 2 hafta içinde piyasaya verildiği yer aldı.

SON KULLANIM SÜRESİ GEÇTİ Mİ?

Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş’den yapılan açıklamaya göre ise firma 2011’de Türkiye’de Tamiflu satışının durdurulması yönünde karar aldı. Sebebi Sağlık Bakanlığı tarafından 3 Aralık 2009 tarihinde yayınlanan kararname doğrultusunda, Tamiflu fiyatının tüm dünyadaki fiyatların altına inmesi. Tamiflu’nun jeneriklerinin (aynı etken maddeli yerli ilaçlar Oseflu ve Enfluvir) bulunduğunu hatırlatan firma yetkileri Domuz gribi salgını sırasında sağlık bakanlığı tarafından talep edilen Tamiflu siparişlerinin karşılandığını ve tüm dünyadan gelen taleplerin arttığı dönemlerde Türkiye’ye öncelik verilmesi için çok yoğun bir çaba göstererek ürün tedariği sağlandığını hatırlattı. Bakanlığın o dönemde aldığı Tamiflu’ların ömrü zaten 2013 sonuna kadar uzatılmıştı. Dolasıyla akıllara bakanlığın elinde bulunan Tamiflu stokunun son kullanma süresinin geçip geçmediği sorusu geldi.

HAZIRLIKSIZ GİRDİK

Enfluvir’in üreticisi Atabay İlaç Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Atabay tesislerinde ilaçların üretiminin sürdüğünü ve ihtiyaçların karşılanması için azami gayret gösterdiklerini söyledi. Atabay, “Türkiye’de maalesef virüs hastalıklarında antiviral tedavi yerine hiç faydası olmayan antibiyotik tedavisi yapılıyor. İşte bu nedenle antiviral ilaç üretimi son senelerde yok denecek kadar az oldu ve bu seneye de hazırlıksız girildi. Oseltamivir hammaddesinin üretimi ve tedarikinde çok büyük zorluklar var. Ayrıca üretimi de çok uzun zaman alıyor. Bu nedenle mevsimsel bir ilaç olan bu ürünü bütün sene üretmek gerekiyor” dedi.

Yatıracak yatak bulamıyoruz

ADINI açıklamak istemeyen kamu hastanesi idarecisi: Hastaneler grip ve buna bağlı gelişmiş komplikasyonlar vakalarıyla dolu. Yatıracak yatak bulamıyoruz. Acillere gelen hastalara bırakın yatak, sedye, tekerlekli sandalye veremiyoruz. Müşaade kağıdı bile bitiyor. Domuz gribi salgınında olduğu gibi vakaları bildirme zorunluluğumuz yok, bakanlık gerçek sayının farkında değil. 112 ambulansları hastanelerde yer bulamadıkları için hastaları acillere bıkakıp kaçıyor. Yatıramadığımız, yatak bulunan başka hastaneye götürmeleri için 112 ekipleriyle kavga ediyoruz.

Riskli hastalar için önemli

TÜRK Klinik Mikrobiyolojive İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Funda Timurkaynak: Grip olgularında artış var. Bu her sene karşılaştığımız bir durum. Kış aylarında grip ve diğer virüslere bağlı üst solunum yolu infeksiyonları artıyor ve oseltamivir bulunamıyor. Bu özellikle gribin komplikasyonlarının (zatürree, solunum yetmezliği gibi) gelişme riski yüksek olan hastaları (yaşlı, şeker hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, vücut direncini kıran hastalıkları olan, gebeler gibi) antiviral ilaçla tedavi etmemiz gerektiği için önemli.

Kaynak: Bakırköy Gazetesi