Haram İlaç Polemiği
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Alat, 26 Haziran’da verdiği konferansta, hastaya verilecek ilaçlarda ‘helal- haram’ konusunda bilgi verilmesi ve ilaçların prospektüsünde üretim bilgilerinin yer alması gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Alat’ın bu açıklamasının ardından bir açıklama yapan Afyonkarahisar Müftü Vekili İsmail Yıldırım, içeriğinde haram madde bulunan ilaçları, muadilinin bulunmaması durumunda kullanmanın haram olmayacağını kaydetti.
Haram sayılmış maddelerin, tedavide alternatifi yoksa kullanılabileceğine işaret eden Yıldırım, “İnsanlara iyi gelecek maddeler haram da olsa, ilaçlara katkı maddesi olarak konulabilir” dedi.
İlaçlarda ana madde olarak kullanılmamak şartıyla alkolün de katkı maddesi olabileceğini anlatan Müftü Vekili Yıldırım, “İlaçların içerisinde katkı maddesi olarak kullanılacak başka madde yok ise alkol de kullanılabilir, bunda bir sakınca yok. Herhangi bir hastalığın ilacında katkı maddesi olarak alkol ya da benzer başka bir madde kullanmak gerekiyorsa, o zaman haram sayılmaz. Ancak alkolün kendisi bizzat kullanılamaz” diye konuştu.
Muadili olmaması durumunda içeriğinde alkol ve diğer haram sayılan maddeler bulunan ilaçların kullanılabileceğine işaret eden Yıldırım, haram-helal ilaç konusunda da Müslümanların hassas ve dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Doktorun tavsiye ettiği ilaçlarda haram katkı maddesi varsa, bunun alternatifi bir ilaç olup olmadığının araştırılması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, “Muadili varsa onu kullanırız. Eğer muadili yoksa bu durumda haram madde katkılı ilaçlar da kullanılabilir. Ancak her şeye rağmen dini hassasiyeti yaşatmalıyız, hassasiyeti kaybedersek dindarlığımız zarar görür” dedi.
“Bira tavsiye edebilir ama dikkatli olun”
Doktorların böbrek hastalarına bira içmeleri yönünde tavsiyede bulunduğunun hatırlatılması üzerine Müftü Vekili Yıldırım, şunları söyledi: “Böbrek temizliği için bira tavsiye edilmesi çok yanlış. Doktorun biraya karşı dini bir hassasiyeti yoksa tavsiye edebilir. Birisi bira tavsiye eder, diğeri ılık su tavsiye eder, diğeri üzüm suyu, bir başkası da başka bir şey tavsiye eder. Doktorun ihtisasına ve tavsiyesine itibar ederiz ama doktorun dini hassasiyeti olmasına da dikkat etmek gerekebilir.”