Türk ilaç sektörü, karmaşık ve belirsiz bir dönem yaşıyor
İlaç sektöründe sorunların çoğaldığını vurgulayan İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Nezih Barut, böylesi stratejik bir sektör için ileriye dönük politikalar belirlenmediğine dikkat çekti
Bugün gazetesinden Perihan Çakıroğlu’nun haberine göre Türk ilaç sektörü, karmaşık ve belirsiz bir dönem yaşıyor. Yerli ilaç firmaları, son yıllarda ardı arda yabancı şirketlere satılıyor. Yaşanan süreçle ilgili açıklamalar yapan İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı ve Abdi İbrahim firmasının sahibi Nezih Barut, “Bizim gibi birkaç firma satılmadı. Sorunlar çok ama ekonomi yönetiminden randevu bile alamıyoruz” dedi. Son 6 yılda sektörde 13 yerli şirket satıldı.
Yoklukta hatırlanıyoruz
Kamuoyu ve devlet karşısında güvenlerinin azaldığını, hatta kalmadığını belirten Barut, şunları söyledi: “Sıkıştıkça eleman çıkararak maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz ama bu nereye kadar gider… Hâlâ ilaç gibi stratejik bir sektör için ileriye dönük politikalar belirlenmedi. İflas etmiş Yunanistan ilaç fiyatlarını düşürdü, yine de bizim fiyatlar o ülkedekinden ucuz. Bizleri bulunmayan ilaçlar söz konusu olunca hatırlıyorlar.”
Cari açık yüksek
Türkiye’deki pazar 11 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. 300 kuruluşun faaliyet gösterdiği sektörde 25 bin kişiye istihdam sağlanırken, 42 üretim tesisinden 14’ü çok uluslu şirketlere ait. Sektör ihracatı 660 milyon dolar, ithalatı ise 4,1 milyar dolar. Barut, “İlaçta cari açık çok yüksek. Oysa, Türkiye, ilaçta üretim merkezi olabilir” dedi.