E-Reçete Başladı Ama Eskişehir Hazır Değil

Konu ile ilgili olarak bilgi veren Eskişehir Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat , hekimlerin elektronik imzalarının henüz hazır olmadığını söyledi .

Elektronik reçete uygulamasına 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle tüm sağlık hizmet sunucularında geçileceğini belirten Akpolat , ” Elektronik reçete uygulamasında reçeteler otomasyon sistemleri üzerinde hazırlanacak , eczaneler tarafından MEDULA sistemi üzerinden elektronik reçeteler kabul edilerek karşılanacak ” dedi .

Eskişehir ‘ de elektronik reçete uygulamasının 24 Nisan 2012 tarihinde pilot il olarak başlatılmasına karar verildiğini kaydeden Akpolat , ancak hekimlerin elektronik imzalarının henüz hazır olmadığını söyledi .

Bunun dışında diğer uygulamaların genel elektronik reçete uygulaması ile aynı olacağını vurgulayan Akpolat şunları söyledi : ” Sağlık hizmet sunucuları tarafından otomasyon sistemleri üzerinde elektronik reçete oluşturulacak . Elektronik reçeteler MEDULA sistemine kaydedilerek elektronik reçete numarası alınacak .

MEDULA sistemine kaydedilmiş elektronik reçetenin manuel çıktısı alınarak kaşe/ıslak imza ile imzalanacak ve reçete hastaya ilaç temini amacıyla verilecek . Sağlık hizmet sunucusu tarafından elektronik reçete oluşturulamadığı durumlarda elle reçete yazılmaya eskiden olduğu gibi devam edilecek . Eczane e – reçete sorgubölümünden TC kimlik veya e – reçete numarasıyla elektronik reçeteyi MEDULA ekranında görüntüleyecek .

Eczanedeki sonraki işlemler manuel reçeteyle yapılan işlemlerle aynıdır . Eczane , hekim tarafından kaşe/ıslak imza ile imzalanmış elektronik reçete çıktısını kuruma eskiden olduğu gibi teslim etmeye devam edecek . Eczaneler ayrıca reçete eki belgeleri de eskiden olduğu gibi teslim etmeye devam edecek . Eczane , elektronik reçeteyi ekranında e – reçete sorgu bölümünden görüntüleme işlemi yaparakkarşılayabileceği gibi , önceden olduğu şekilde kayıt bölümünden de manuel olarak kayıt ederek karşılayabilecek .

Eczane tarafından manuel reçete karşılama işlemleri ise eskiden olduğu gibi devam edecek . ” 9 . Bölge Eskişehir – Bilecik Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez ise , deneme safhasında olduğu için tam anlamıyla sisteme geçilemediğini iddia etti . Yenilmez , ” E – reçete uygulaması Eskişehir ‘ de başlamadı . Sadece elektronik ortamda doktorlardan veri toplanıyor . Sadece özel hastanelerde ve tıp fakültesinde uygulamaya geçti . Bizler doktorun ıslak imzası olan reçete eczaneye gelmeden ilaç veremeyeceğimizi duyurduk . Bu düşüncelerimizi kuruma da ilettik .

Bu durum 2012 yılında Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanmış olan ilaç alım protokolüne aykırılık göstermiştir . Eczanelerimizin e – reçeteye geçemeyecekleri Sosyal Güvenlik Kurumu ‘ na da yazılı olarak iletilmiştir . İlaç alım protokolünün 3 . 2 maddesinde Sağlık Bakanlığı ve kurum mevzuatına uygun reçete düzenlemiş olması gerekmektedir . Ne Sağlık Bakanlığı ne de kurum tarafından e – reçete ile ilgili mevzuat değişikliği yapılmamıştır . Protokolün 3 . 2 . 1 maddesinde ise ‘ reçetede hekimin ıslak imzası mutlaka yer alacaktır ‘ denmektedir .

Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında protokol revizyonu yapılmadan eczanelerimizden e – reçete ile ilaç verilmesi mümkün değildir . Meslektaşlarımız bilgisayar çıktısı olsa dahi hekimin ıslak imzası olan reçete ile işlem yapmak zorundadır . Eczacılarımız ıslak imzalı şekilde gelen kağıt reçeteleri e – reçete sorgu butonundan çağırarak işlem yapabilirler . Burada oluşabilecek eksik ve hataların odamıza bildirilmesi yapılacak düzenlemeler için büyük önem taşımaktadır . Hata ya da eksik olduğu görülenreçetelerin gönderilip düzeltilmesi gerekmektedir ” diye konuştu .

Eczacı Derya Gül ise , ıslak imzalı , kaşeli reçetelerin protokol hükmüne göre geçerliliğini sürdürdüğünü belirtti .

Kaynak: Sağlık Ordusu