İnternetten ‘Cinsel İlaç’ Alanlar Dikkat!

cinsel-ilacTürkiye’de bu yıl 300’e yakın ilaç sahteciliği olayında 2 milyon dolayında ürün ele geçirildi. Ele geçirilen ilaçların büyük bölümünü cinsel içerikliler oluşturuyor. Bunu zayıflama hapları izledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden, internet üzerinden satışı yapılan sahte ilaçlara karşı yürütülen ”Pangea V Operasyonu” ile ilgili Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna gönderilen yazıda, 2012 yılı içinde gerçekleştirilen sahte ilaç operasyonları bildirildi.

-295 olayda 2 milyona yakın sahte ilaç-

Yazıya göre, 2012’de Türkiye genelinde ilaç kaçaklığı kapsamındaki 295 olayda 534 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

Bu operasyonlarda ele geçirilen 5 milyon 620 bin 776 lira değerindeki, bir milyon 873 bin 592 sahte ilacın 1 milyon 576 bin 101’ini cinsel içerikliler oluşturdu. Bunu 200 bin 903 adet ile zayıflama ilaçları, 96 bin 588 adet ile tıbbi içerikliler izledi.

Yazıda, internet üzerinden satılan ilaçlarla ilgili bilgi havuzu oluşturma çalışmalarının sürdüğü, bilgi paylaşılması durumunda bundan sonraki operasyonlarda, ödeme sağlayıcılar ve elektronik ödemelerin yapıldığı sitelerle ilgili inceleme ve araştırma konusunda teknik yardımın söz konusu olabileceği bildirildi.

-275 site kapatılmıştı-

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, İnterpol öncülüğünde 100 ülkenin katıldığı Pangea V Operasyonu’na, sahte ve kaçak ilaç satışı yapan 275 internet sitesinin erişiminin engellendiğini, bu internet sitelerinden 247’sinde cinsel gücü artırdığı iddia edilen yasa dışı ürün satıldığını bildirmişti.

-”İnternetten ilaç alınmamalı”-

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, internet üzerinden cinsel içerikli ürün ve zayıflama ilacı satın alınmaması gerektiğini bildirdi.

İnternette satılan bu tür ürünlerin zaman zaman ölümcül sonuçlara yol açabildiğine dikkati çeken Kerman, ”Ülkemizde ilaç satışı sadece eczanelerde yapılabilir. İnternetten ilaç satışı yapmak yasaktır. Bakanlık olarak yasa dışı ürün satışı yapan internet siteleriyle mücadele ediyoruz. Ancak halkımız da bu konuda duyarlı olmalı ve kesinlikle internetten ilaç satın almamalıdır” diye konuştu.

İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde Türkiye’nin sahte ilaçla mücadelede büyük başarı elde ettiğini vurgulayan Kerman, bu nedenle artık tıbbi ilaçlarla ilgili sahtecilik olaylarına çok az rastlandığını söyledi.