SGK ‘dan ilaç soruşturması!

SGK tarafından gönderilen müfettişler, yüzlerce vatandaşa ulaşarak kullandıkları ilaçlar konusunda araştırma yapıyor. Bu uygulamadaki amacın ilaç israfını önlemek olduğu belirtildi.

Akılcı ilaç kullanımı konusunda yeni projeler başlatan SGK, Diyarbakır’da evlere giderek ne kadar ilaç olduğunu, ne kadarının kullanıldığını tespit etmeye çalışıyor.  İlaç israfının 20 milyar lirayı aştığı tahmin edilen Türkiye’de 10 ilaçtan 4’ü çöpe giderken SGK’nın bu konuda görevlendirdiği müfettişlerin araştırma ve denetim yaptığı illerden biri Diyarbakır oldu.

SGK, ilaç takip sistemi sayesinde ne kadar ilaç kullanıldığını, ne kadarının harcandığını tespit edecek. İlaç müfettişleri gibi çalışacak anketörler evlere giderek, evde ne kadar ilaç olduğunu, ne kadarının kullanıldığını tespit edecek.

YÜZDE 36’SI KULLANILMADAN ÇÖPE

İlacın hangi ortamda saklanması gerektiği, ne şekilde kullanılması gerektiği konusunda da SGK görevlileri bilgilendirme yapacak. Eczacılar Odası’nın araştırmasına göre, alınan ilaçların yüzde 36’sı hiç kullanılmadan çöpe gidiyor. Kutu ilaçların da yarısı kullanılıyor, yarısı israf ediliyor. Sağlık harcamalarının yüzde 60’ı ilaç tüketim bedellerinden oluşuyor. Toplam tutar 20 milyar lirayı buluyor.

Yapılan değişik araştırmalara göre, her 100 evden 80’inde bir ya da birden fazla türden ilaç bulunduğunu gösteriyor. Bu ilaçların da büyük bir bölümünü antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve romatizmal ilaçlar oluşturuyor. Bunları mide, sindirim sistemi ilaçları ve vitaminler izliyor. Ancak evde bulunan bu ilaçların sadece beşte biri, gerçekten evde ilaç ihtiyacı olan bir hasta tarafından kullanılıyor. Geri kalan ilaçlar evde gerekli olabilir diyerek bulunduruluyor.

BAKANLIK ÖNLEM ALIYOR

İlaç israfının önlenebilmesi için akılcı ilaç uygulamasına geçen Sağlık Bakanlığı da ilaç kapaklarının değiştirilmesinden, tıp kongrelerine oturum eklenmesine kadar devrim niteliğinde kararlar aldı. Bu kapsamda, öncelikle İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘Akılcı İlaç Kullanımı Şubesi’ kuruldu. Tıp ve eczacılık fakülteleri ve hemşirelik yüksek okullarıyla akılcı ilaç kullanımını yönünde ayrıntılı ve pratiğe yönelik dersler verilmesi için görüşmeler yapıldı. Halka, sağlık çalışanlarına ve eczacılara yönelik bilgilendirme kampanyaları başlatıldı.

VATANDAŞLAR İFADEYE ÇAĞRILDI

SGK’nın mercek altına aldığı şehirlerden biri Diyarbakır oldu. Ankara’dan gelen müfettişler ve ilaç uzmanları,gerek tebligat yoluyla vatandaşları ifade vermeye ya da bizzat evleri ziyaret ederek kullanılan ilaçlar hakkında bilgi almaya başladı. Yüz yüze yapılan görüşmelerde ,kurum kayıtlarına göre çok ilaç aldığı görülen vatandaşlara bunun nedeni tarih ve hastalık belirtilerek sorulurken, eczanelerden alınan ilaçların ne kadar ve nasıl kullanıldığı konusunda bilgilere ulaşılmaya çalışılıyor. Müfettişlerin hazırlayacağı raporlara göre üsülsüz işlem yaptığı belirlenen eczacı ve sağlık çalışanları hakkında da yasal işlem yapılabilecek.

Kaynak